Reason ry on poliittisesti ja taloudellisesti riippumaton yhdistys, joka edistää, tukee ja ohjaa kansalaisten omaehtoista ympäristövastuullista kohtuukulutuskäyttäytymistä sekä uudistaa, kehittää ja opastaa kansalaisten käsitystä kuluttamisesta, ympäristövastuullisista valinnoista ja niiden vaikutuksista.
Me olemme Reason ry
Maijo
Toiminnanjohtaja
ETM, MTi, Mindfulness- tunnetaitovalmentaja ja LAT.
Yrittäjä. Kehittää, kouluttaa, liikuttaa, testaa ja valmentaa.
Suurperheen äiti, jonka supervoima on uteliaisuus. Aktiivinen järjestöihminen.
Marika Tomu
Luova johtaja
Kuvataiteilija, taideterapeutti, yhteisöpedagogi ja sosiaaliohjaaja.
Käsite- ja vuorovaikutustaiteilija, taidepedagogi ja ryhmätaideterapeutti.
Luontainen sivuääni ja kyselijä, jonka supervoimat ovat selviytymis- ja muutoskykyisyydessä.
Reason ry - Mitä, miten ja miksi?
Marika Tomu Kaipainen avaa Kohtuukulutuskasvatus Reason ry:tä ja kohtuukulutuskasvatusta sekä kohtuukulutuksen ja kestävyyskriisin yhteyksiä toivon ja tulevaisuuden visioiden siivin.
- Keitä me olemme? Miten meistä tuli Reason ry?
Ilmastoahdistus ei synny tyhjästä. Se alkaa arkisista hetkistä, luontohavainnoista. Merestä, joka ei enää jäädy. Sateisista talvista, lumen kaipuusta. Kestävyyskriisiin havahdutaan hetkessä. Se tulee joka soluusi uutisen, elokuvan, dokumentin tai ehkä kirjan muodossa. Se kolahtaa lukiessasi tuoteselostetta lähikaupassa ja nähdessäsi Unicefin tiedotteen. Yhtä kaikki, havainnot ja havahtuminen.
Reason ry:n perustajat Marika Tomu Kaipainen ja Maijo Korkeela muistavat sen hetken omassa elämässään, jolloin alkoi tuntua siltä, että jotain tarttisi tehdä suhteessa kestävyyskriisiin ja ilmastonmuutokseen.
Marikan ensimmäinen kokemus, että kaikki ei ole kohdallaan, on 90-luvulta synnyinkaupunki Lappeenrannasta. Marika talutti isoisäänsä jouluaattona lumettomalla hautausmaalla kovan tuulen pyöritellessä syksyn lehtiä. Kynttilöitä ei saanut laittaa tuona vuonna haudoille kovan tuulen, kuivuuden ja lumettomuuden takia. Isoisä ei muistanut, että tällaista olisi koskaan ennen tapahtunut.
- Tulipalon vaara, jouluaattona! Silloin alkoi hiipiä päälle dystooppinen olo ja tuli suuri tarve tehdä sellaisia elämän valintoja, jotka eivät ainakaan lisäisi tällaisia jouluaattoja.
Marikan omalle perheelle kestävän kehityksen elämäntavasta tuli tavoite pala palalta. Perhe syö kasvisruokaa, asensi maalämmön, kuluttaa harkiten ja matkusti lentämisen sijasta maata pitkin jo ennen kuin siitä tuli käsite.
Maijo ahdistui kesän 2005 ennätyssateista. Perheen kuopus oli kaksikuinen, yleisurheilun MM-kisat olivat käynnissä Helsingissä ja Maijoa ihmetytti, miksi kaikki puhuivat vain sateiden vaikutuksista kisoille, ei luonnolle.
- Rankkasateet ja tulvat alkoivat tuntua sinä kesänä jotenkin raamatullisilta. Äitinä iski sellainen jännä voimattomuuden tunne, että miten pidän nämä lapset hengissä, millainen tulevaisuus heitä odottaa. Tuntui hullulta, ettei kukaan muu puhunut sitä, miten epävakaaksi muuttunut ilmasto vaikuttaa esimerkiksi suomalaiseen ruoantuotantoon. Puhuttiin vain siitä järkytyksestä, että Stadionin kisat piti tosiaan keskeyttää hetkeksi rankkasateiden takia. Itse mietin vain sitä, koska meille tulee tipping point, keikauspiste, ja tulevatko omat lapseni näkemään enää perinteisiä suomalaisia vuodenaikoja.
Maijo oli jo lukenut kirjan Cradle to Cradle - remaking the way we make things ja alkanut miettiä oman perheensä tavaramäärän elinkaaria sekä keinoja tehdä toisenlaisia valintoja. Heidän perheessään esimerkiksi lasten lelumääriä rajoitettiin, lähiruokaa suosittiin eikä iso perhe matkustellut.
- Ison perheen kanssa sai usein kuulla syyllistämistä pelkästä perhekoosta. Että sitä on jo mokannut väestönkasvumielessä pelkästään saamalla viisi lasta. Ajattelin, että ei se näin voi mennä. Yksilön motivaatiota kohtuullistamiseen ei saa viedä sellaisella ajattelulla, koska aina on mahdollista tehdä jotain toisin.
Vallankumous lähti lastenhuoneesta
Maijo ja Marika tunsivat toisensa Laajasalon MLL:stä ja saman asuinpaikan lapsiperheiden tapahtumissa.
Marikan mielessä oli jo 2006 vuodesta asti muhinut ajatus projektista, jolla voisi saada havahtumaan ja tekemään muutoksia kohti kohtuullisempaa elintapaa. Huhtikuun 2018 taiteilijaresidenssi Islannissa oli käänteentekevä. Marikan katsellessa Diamond Beachillä pienen jääkauden lipumista mereen jäälohkare kerrallaan, ajatus kirkastui: aika oli kypsä projektille.
- Saarella, joka ei enää ole puita, kuin istutettuna, ja jossa jäätiköt sulavat, ihmisen edesauttama ilmastonmuutos ja kestävyyskriisi todella lävähti silmille. Oma epätoivoni siitä, että asialle ei voi tehdä mitään alkoi muuttua kestävyyskriisi vakaumukseksi, jossa minulla itselläni ja meillä kaikilla on sekä tekijän, että kokija, mutta myös ratkaisijan rooli.
Toukokuussa 2018 heti Islannista palattuaan Marika otti yhteyttä Maijoon kertoakseen kehittämästään Kohtuukulutuskasvatus-ajatuksesta ja Lelutohtorista sekä mahdollisuudesta osallistua projektilla Sitran Maapalloliigan hankkeeseen. Maapalloliigassa tavoitteena oli etsiä innostavia hankkeita, joilla aktivoidaan ihmisiä arjessaan ympäristöystävällisiin tekoihin. Yhdessä tehtiin Sitran kilpailuun hakemus ja samalla perustettiin Kohtuukulutuskasvatus Reason ry yhdistys. Merkityksellinen ja innostava yhteistyö alkoi.
Seuraavien vuosien aikana käytiin läpi ruuhkavuosien elämää, luontosuhdetta, kasvatusta ja kasvua. Puhuttiin Epämiellyttävä totuus-elokuvasta, Ipcc:n raporteista, kauramaidosta, self-helpistä, sähköautoista, ydinvoimasta ja kaiken tämän ja monen muun vaikutuksista molempien elämään, kohtuullisuuteen ja kohtuuttomuuteen ja siihen, miten molemmat omilla tahoillaan teki ja pyrki tekemään elämästään ja erityisesti arjestaan kohtuullisempaa.
Molemmille vallankumous oli alkanut vanhemmuuden myötä, lapsiperheen arjessa, sillä kasvaminen ja kasvatus, vuorovaikutus ja keskustelu ovat maailman suurimpia muutosvoimia.
Koska siellä missä kasvaa, siellä jokin muuttuu.
Maapalloliigan kilpailussa Maijon ja Marika projekti sijoittui kymmenen parhaan joukkoon, ja vuonna 2020 sille myönnettiin Opetushallituksesta hankeraha. Kohtuukulutuskasvatukselle, esimerkin ja yhdessä tekemisen muutosvoimalle oli auennut toiminnan paikka.
Toivo tulee toiminnasta
Mitä Reason ry:n perustajille itselleen merkitsee kohtuullinen elämä?
Se on tietoisuutta, tiedon keräämistä ja arjen pieniä ja suuria valintoja ja toisin tekemisen voimaa - yhdessä. Tieto ja sen soveltaminen muuttuu uuden tiedon, kokeilujen ja kokemuksen myötä koko ajan, mistä syystä monia valintoja jopa arvoja pitää päivittää.
Maijo uskoo arjen pieniin muutoksiin radikaalien isojen juttujen sijasta. Joku valinta voikin osoittautua viiden vuoden päästä huonoksi, jos sen on vetänyt ääripäähän. Mutta kun pysyy keskellä, kohtuudessa, korjaaminenkin on helpompaa.
- Tärkeintä on oppia halun ja tarpeen ero, kriittisen punnitsemisen taito: onko minun oikeasti pakko hankkia tätä tuotetta? Pärjäisinkö ilman, tai voisinko lainata sen joltain? Arki on täynnä pieniä valintoja. Ostanko siis nauriin, vai toiselta puolelta maailmaa rahdatun avocadon? Nauriista ei saa guacamolea, se on totta, mutta onko guacamolea pakko syödä ihan jatkuvasti?
Me kulutamme itseämme, toisiamme, aikaamme ja erilaisia luonnonvaroja joka päivä. Kohtuukulutus on elämämme muutosvoima, oikea supervoima, Marika toteaa.
Molemmat naiset ovat treenanneet halun ja tarpeen eroa jo niin kauan, että mopo ei lähde käsistä kohtuutomuuden kanssa juuri koskaan. Marika huomasi vuonna 2005 ostolakkonsa aikana, että hän ei tarvitse juuri mitään. Ostolakkovuoden ainoa varsinainen kiusaus tuli eräästä sormuksesta, jonka Marika näki kirpputorilla.
- Se oli mielijohde, halu, mutta toisaalta se määrätietoisuus olla ostolakossa kuului tähän minun tieheni kohti kohtuullisuutta. Nyt olisin ostanut sen. Kirpputorilta sormus ei olisi nyt niin vakava kohtuuttomuuteen luisuminen, ehkä ennemminkin oli kohtuutonta olla ostamatta sitä, kun sormus vieläkin tuli mieleeni.
Maijo tunnustaa metsästysvarusteiden olevan oma suurin kiusauksensa. Toisaalta koko rakas harrastus sivuaa kohtuukasvatusta siten, että sen tuloksena perhe saa parasta mahdollista lihaa, jota ei taatusti ole kuljetettu toiselta puolelta maapalloa, tai tuotettu eettisesti epäilyttävällä tavalla.
Marika korostaa, että kohtuukulutus on suorittamisen sijaan mahdollisuus. Maijo ja Marika toteavat yhteen ääneen:
- Mahdollisuus valita ja tehdä toisin ja miettiä asiaa vielä vähän pidemmälle tai jopa vaihtaa latua ja suuntaa. Tehdä muutos, pienikin muutos.
Tämän mahdollisuuden Maijo ja Marika haluavat tulevaisuudessa tarjota mahdollisimman monelle ja moneen. Päämääränä on, että kohtuukulutuskasvatuksen opas löytyy äitiyspakkauksesta, ja että kohtuukulutuksen lelutohtoreiden verkosto laajenee kattamaan koko Suomen ja Pohjoismaat.
Teksti: Marikka Ombima sekä
Marika Kaipainen ja Maijo Korkeela